divendres, 20 de juny del 2014

PROGRAMA EL PONT DE MAHOMA - ENTREVISTA A JOSEP MASSANA 19/06/2014



 




A Montserrat hi ha una agulla que destaca per sobre de les altres; és el Cavall Bernat. Una agulla esquerpa que fa 79 anys es va convertir en una referència de l’escalada a Catalunya, com ho recorda el museu propi que el desaparegut Josep Barberà va fer a Sant Cugat. Un projecte que han seguit els amics del Grup Cavall Bernat.

Va ser després de la primera escala, el 27 d'octubre de 1935, de Josep Costa, Carles Balaguer i Josep Boix, que li van prendre l’aureola de muntanya inexpugnable que tenia fins al moment. Els monjos de Montserrat, però, no ho van veure clar, i van posar en dubte l’ascensió, tot demanant proves més clares a través del butlletí del santuari.

La polèmica va generar l’anunci d’una segona escalada. El 15 de març de 1936. Quan un dels tres escalador, Josep Costa, va aconseguir el que sempre s’havia considerat impossible, com titulava la Vanguardia de l’època. Una gesta que va retransmetre en directe Radio Barcelona.

El Grup Cavall Bernat de la FEEC i l’Associació d’Amics del Museu de la Muntanya de Montserrat del Bruc han celebrat la primera trobada d’escalada a les Agulles de Montserrat. Es va fer el cap de setmana passat, amb una quarantena de cordades simultànies. Hi assistien noms mítics de la pedra clàssica, com Joan Cerdà, Armand Ballart o Anton Fontdevila. El Pont de Mahoma hi va posar un micròfon, amb l’Esther Ginés. Ho escoltarem i també tindrem als estudis a un altre mite, el Josep Massana, organitzador i ànima del Grup Cavall Bernat.

A la segona part del programa coneixerem tots els detalls dels 14 x 8.000 de l’Òscar Cadiach. Les maletes ja estan a punt i en acabar el programa els integrants de l’expedició al Broad Peak ja agafen pràcticament l’avió. Això vol dir que estarem algunes setmanes sense dos dels components de la cordada del programa, l’Oscar i el Ricard Fernández. Avui els acomiadarem com cal... També parlarem d’aclimatació amb la metge de l’expedició, l’Anna Pujol. I coneixerem un dels tres alpinistes de Santa Perpètua que aniran a l’expedició, el Joan Marc Flores. Hem acabat el programa amb una sorpresa per l'Òscar; una trucada a l'alpinista i amic personal seu, Patxi Goñi Lobera. Com sempre, ens ha acompanyat Josep Maria Bonachí i hem tingut en ment al Jordi Mena, que avui no ha pogut venir la programa.
El pont de Mahoma. Dijous 19 de juny

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada